Enschedese koffiedroes als basis voor oesterzwammen DCW

Sinds kort is DCW, het sociaal ontwikkelbedrijf van gemeente Enschede, gestart met het kweken van oesterzwammen. In de kwekerij aan de Blijdensteinbleekweg 30 zijn de eerste oesterzwammen al bijna klaar om te oogsten.

Circulaire economie
Het is een mooi voorbeeld van circulaire economie binnen Enschede. ‘Medewerkers van DCW halen met de bakfiets koffiedroes op bij organisaties uit Enschede (Stoet, La Place, Douwe Egberts, het ROC en de gemeente Enschede) en gebruiken dit als voedingsbodem om oesterzwammen op te kweken’, legt projectleider Agnieszka Schipper uit. ‘Ook andere organisaties hebben zich inmiddels aangemeld om hun koffiedroes te doneren voor dit project. Vervolgens gaan de oesterzwammen weer terug naar de Enschedese horeca, om op het bord van de consument te belanden. In de toekomst willen we ze ook in ons eigen horecaproject gaan gebruiken waarbij we de samenwerking met horeca, onderwijs en overheid gaan intensiveren.’

‘Zero waste’
Het project draagt op meerdere manieren bij aan de maatschappij. De medewerkers van DCW, met een afstand tot de arbeidsmarkt, hebben een nieuwe werksoort waarin zij zich kunnen ontwikkelen en waarmee zij werkervaring kunnen opdoen. Oesterzwammen zijn goede vleesvervangers, wat wel zo duurzaam is. Onder het motto ‘zero waste’ wordt van het ‘afval’ weer compost gemaakt. Kortom, dit project is lokaal, duurzaam, sociaal, circulair en legt een verbinding tussen de markt, het onderwijs en de overheid.