Medewerkers DCW krijgen workshop van Enschedese topchef
Op 18 januari gaf chefkok Emiel Kwekkeboom van restaurant Joann een workshop aan medewerkers van DCW en re-integratiekandidaten.
DCW, het sociaal ontwikkelbedrijf van de gemeente Enschede, is gestart met het opleiden van medewerkers voor de horeca. Op 18 januari gaf chefkok Emiel Kwekkeboom van restaurant Joann een workshop aan medewerkers van DCW en re-integratiekandidaten. Deze deelnemers leerden van chefkok Kwekkeboom hoe ze ambachtelijke bitterballen moeten maken van onder ander de door DCW zelf gekweekte biologische oesterzwammen (gekweekt op koffiedroes). Chefkok Kwekkeboom overhandigde de recepten, zodat deze gebruikt kunnen worden voor het maken van ambachtelijke bitterballen voor de horeca in de stad, bijvoorbeeld voor Stanislaus Brewskovitch.
Superleuk en -lekker!
‘Het was superleuk om te doen’, geeft Emiel Kwekkeboom aan. ‘Het valt me altijd weer op hoe enthousiast en gemotiveerd de medewerkers van DCW zijn.’ Zelf haalt hij al sinds een paar jaar groenten bij de Enschedese Groeituin van DCW. Een mooie lokale, biologische en sociale oplossing. Natuurlijk help ik graag de volgende stap te zetten.’ Voor de horecamedewerkers van DCW is het bijzonder dat zij rechtstreeks de kennis, tips en trucs leren van een chefkok van een restaurant uit de top 100 van Nederland. Ook de kandidaten vonden het een supermooie (en vooral ook erg lekkere) ervaring.
Inspelen op tekorten in horeca
‘In de horeca is er een tekort aan medewerkers’, geeft projectleider Agnieszka Schipper aan. ‘Wij hebben kandidaten die prima werk uit handen kunnen nemen. En we bieden mogelijkheden aan mensen die geen ervaring hebben in de horeca, maar daar wel willen werken. Daarom leidt onze eigen chefkok Michiel Oude Munnik ze op voor diverse horecafuncties. We doen dit in overleg met horecazaken uit de omgeving. Zo gaan we producten maken van onze eigen gekweekte biologische groenten en oesterzwammen. Zoals de ambachtelijke bitterballen, maar ook taarten, lunches en dressings. Wij zijn al aan het proefdraaien met het maken van producten voor Frank & Charlie en Opperman Catering & Evenementenservice.’
Nog op zoek naar nieuwe kandidaten
‘Dit project biedt kansen aan zowel de horeca, maar ook aan mensen die graag in de horeca zouden willen werken’, vervolgt Schipper. ‘Kandidaten hoeven geen opleiding te hebben of uitkering om opgeleid te worden voor het horecaproject. Door de verbinding met de markt kunnen we deelnemers opleiden voor taken waar behoefte aan is. We zijn nog altijd op zoek naar nieuwe kandidaten. Iedereen kan zich hiervoor aanmelden, herintreders, mensen die niet uitkering gerechtigd zijn, mensen zonder opleiding. Het enige wat we vragen is een interesse in de horeca en de wil om nieuwe dingen te leren. Zij kunnen zich aanmelden bij Agnieszka Schipper, via a.schipper@enschede.nl ‘