Beschut werk krijgt eigen organisatie
Stichting voor nieuwe medewerkers DCW

Geplaatst op: 29 Augustus 2017
<- terug naar nieuwsoverzicht


ENSCHEDE – Enschedeërs met een zware arbeids-beperking worden binnenkort ondergebracht bij een aparte organisatie: de SWPE.

Van WSW naar SWPE


Van WSW naar SWPE. Komende jaren krijgen honderden Enschedeërs met deze afkortingen te maken. De oude Wet Sociale Werkvoorzieningen (WSW) is ingetrokken. Regels zijn aangescherpt. Alleen mensen die zo’n zware arbeidsbeperking hebben dat er bij reguliere werkgevers geen begeleiding mogelijk is, komen nog in aanmerking voor een zogeheten ‘beschutte werkplek’. In Enschede is daarvoor de DCW de uitvoeringsorganisatie.

Deel dit bericht

‘Nieuw-beschut’


Het UWV Werkbedrijf is de enige instantie die Enschedeërs met extra begeleidingsbehoefte voor een baan kan doorverwijzen naar de DCW. Die mensen krijgen het advies ‘nieuw-beschut’. De afgelopen maanden hebben 11 Enschedeërs dat advies meegekregen van het UWV. De overheid verplicht gemeenten een bepaald aantal mensen een beschutte werkplek aan te bieden. In Enschede zijn dat er dit jaar 32, oplopend tot 108 in 2021 en 288 in 2030.

SWPE


Huidige DCW-medewerkers hebben een cao gebaseerd op de WSW, maar werknemers die onder de nieuwe regeling vallen hebben formeel een arbeidsovereenkomst nodig. Per oktober is er voor hen een aparte werkgeversorganisatie: de Stichting Werkgeverstaken P-Wet Enschede (SWPE).

De DCW blijft de uitvoeringsorganisatie en dat betekent dat medewerkers van de SWPE ook in het nieuwe gebouw aan de Spoordijkstraat gaan werken. Voor de oude WSW-medewerkers verandert er niets. Die regeling wordt afgebouwd tot de laatste werknemer.


Bron: TC Tubantia, 25 augustus 2017