Deze pagina is voor medewerkers bij DCW.

Versoepelingen coronamaatregelen DCW (per 23 maart):

 • Bij klachten blijf je thuis en doe je een (thuis)test. Bij een positieve test ga je (minimaal) 5 dagen in isolatie. Zie ook de Quarantaine Check: https://quarantainecheck.rijksoverheid.nl/
 • Preventief testen (dus als je geen klachten hebt) hoeft niet meer. Tenzij je in contact bent geweest met iemand die Corona heeft. Doe dan de Quarantaine Check: https://quarantainecheck.rijksoverheid.nl/ .
 • Het thuiswerkadvies vervalt. Wel kun je hybride blijven werken. Per persoon en per functie kan verschillen wat een goede combinatie is tussen thuiswerken en werken op kantoor. Bespreek dit met je leidinggevende.
 • DCW faciliteert nog steeds mondkapjes en thuistesten. Gebruik deze vooral als je je hier prettig bij voelt.
 • Op advies van de GGD geldt dat je nog steeds een mondkapje moet gebruiken bij vervoer met Witteveen, om het risico op besmetting te verkleinen.  In de busjes zitten we dicht op elkaar met collega’s van verschillende afdelingen. Veel van de collega’s horen tot een kwetsbare risicogroep als ze corona krijgen. Witteveen is busmedisch vervoer vanuit de werkgever en valt niet onder openbaar vervoer.
 • De volgende adviezen gelden nog steeds:
  • Was regelmatig je handen,
  • Hoest en nies in je elleboog,
  • Ventileer.

Versoepelingen coronamaatregelen DCW (per maandag 21 februari):

Mondkapjes
Binnen DCW hoef je geen mondkapje meer te dragen. Vind je het prettiger om dit wel te doen, dan mag dat uiteraard wel. Je kunt hiervoor bij je teamcoach of bij de receptie een mondkapje krijgen.

Let op:
In het openbaar vervoer, en dus ook in de taxibusjes van Witteveen, moet je wel nog een mondkapje dragen.

1,5 meter afstand
Binnen DCW hoeven we niet meer 1,5 meter afstand van elkaar te houden, maar het mag natuurlijk wel als je dat prettiger vindt. Op de units kunnen de huiskamers weer “gewoon” ingericht worden, net als de pauzetijden. In de productielijnen handhaven we de 1,5 meter afstand omdat dit in de praktijk als prettig ervaren wordt en beter werkt voor het productieproces.

Zelftesten
Via DCW kun je gratis zelftesten blijven ontvangen, zodat iedereen zichzelf regelmatig thuis kan testen. Wel zo’n prettig idee. 

Vergaderingen en extern bezoek
Er kan weer gewoon fysiek vergaderd worden en ook extern bezoek ontvangen is gewoon mogelijk.

Blijf goed oppassen
Natuurlijk zijn we blij met de versoepelingen, maar we vragen je wel zelf op te blijven passen. Zowel voor jezelf als voor je collega’s. Onze algemene hygiënemaatregelen blijven zoals ze zijn. Dus: regelmatig handen wassen, niesen in de elleboog en goed ventileren.

Heb je zelf klachten of ben je in contact geweest met iemand die mogelijk corona heeft?
Heb je klachten of ben je in contact geweest met iemand met corona? Dan doe je een zelftest. Is de uitslag positief, dan blijf je thuis en laat je je testen bij de GGD: maak online een afspraak of bel 0800-1202. Is de uitslag negatief, dan kun je naar het werk.

Wanneer moet je in quarantaine?
De regels wanneer en hoe lang je in quarantaine moet zijn aangepast. Via de Quarantaine Check COVID-19 | Rijksoverheid.nl kun je zien of en zo ja, hoe lang je in quarantaine moet. Hierin staan heel veel uiteenlopende situaties. Deze test vervangt de beslisboom, die inmiddels verouderd is.

Corona-update (26 januari)
Onze algemene maatregelen blijven zoals ze zijn. Dus: anderhalve meter afstand onderling houden, mondkapje op bij verplaatsen, regelmatig zelftesten doen en handen wassen. Bij klachten blijf je thuis en laat je testen: maak online een afspraak of bel 0800-1202.

Heb je zelf klachten of ben je in contact geweest met iemand die mogelijk corona heeft?
Heb je klachten of ben je in contact geweest met iemand met corona? Dan doe je een zelftest. Is de uitslag positief, dan blijf je thuis en laat je je testen bij de GGD. Is de uitslag negatief, dan kun je naar het werk.

Omdat de regels telkens veranderen verwijzen we je ook naar de quarantaine check: Quarantaine Check COVID-19 | Rijksoverheid.nl Die helpt jou en je collega’s om te zien of en hoe lang je in quarantaine moet. Hierin staan heel veel uiteenlopende situaties. Deze test vervangt de beslisboom, die inmiddels verouderd is. Om steeds up-to-date te blijven, verwijzen we nu naar deze quarantaine check.

Verder blijven de eerder gemaakte afspraken staan.

Corona-update (17 januari)

Onze algemene maatregelen blijven  grotendeels zoals ze zijn. Dus: anderhalve meter afstand onderling houden, mondkapje op bij verplaatsen, veel ventileren en handen wassen. Bij klachten blijf je thuis en laat je testen: maak online een afspraak of bel 0800-1202.

Heb je zelf klachten of ben je in contact geweest met iemand die mogelijk corona heeft?
Doe dan de quarantaine check: Quarantaine Check COVID-19 | Rijksoverheid.nl Die helpt jou en je collega’s om te zien of en hoe lang je in quarantaine moet. Hierin staan heel veel uiteenlopende situaties. Deze test vervangt de beslisboom, die inmiddels verouderd is. Om steeds up-to-date te blijven, verwijzen we nu naar deze quarantaine check.

Mondkapjes
Op het werk gebruiken we alleen nog de mondkapjes van het werk, omdat we zeker weten dat die zijn goedgekeurd. Gebruik mondkapjes als je je verplaatst binnen DCW. Op de werkplek zelf hoeft het niet, tenzij je geen 1,5 meter afstand van elkaar kunt houden.

Zelftesten
Zelftesten helpt! Dankzij de zelftests zijn er al besmettingen op het werk voorkomen. Daarom is het een veilig idee, zeker met de toenemende besmettingen, dat iedereen regelmatig een zelftest doet.
Omdat we de veiligheid van onze medewerkers belangrijk vinden krijg je deze zelftesten gratis van ons. Medewerkers van de units kunnen de zelftesten bij de teamcoaches krijgen, medewerkers van de Brug bij de receptie.

Wanneer een zelftest doen?

 • Minimaal 1 keer per week, op de dag voordat je weer naar werk gaat (veelal zondag)

Bezoek ontvangen
Extern bezoek ontvangen kan, na overleg met het afdelingshoofd. Ook hier is het verzoek om vooraf een zelftest te doen.

Cursussen en DI-activiteiten
Deze kunnen weer starten, mits de ruimte geschikt is om onderling 1,5 meter afstand aan te houden.

Thuiswerken de Brug
Dit blijft zoals het is: 1 iemand per functiegroep is op locatie aanwezig. Afwijken hiervan kan na overleg met de leidinggevende.

Deta: gesprekken bij DCW
Gesprekken bij DCW zijn mogelijk. Deze moeten wel vooral aangemeld worden bij Lilian Hollegien.

Corona-update (per 29 november 2021)

Afspraken rondom thuiswerken

Het advies is werk thuis als het kan. We hebben hiervoor de volgende afspraken:

 • Medewerkers met een vitale functie kunnen niet vanuit huis werken. Vitale functies zijn: teamcoaches, assistenten, BHV, receptionisten, magazijnmedewerkers en medewerkers van Operations.
 • Elk dag is er 1 MT-lid aanwezig.
 • Personeelsadvies, personeelsadministratie, Commercie, Bedrijfsmaatschappelijk Werk, Frontoffice, Arbo, DCW Werkroute en de bedrijfsarts zijn op locatie aanwezig als dit noodzakelijk is.
 • Voor nieuwe medewerkers en medewerkers met bijzondere omstandigheden, zoals re-integrerende collega’s, geldt dat een afwijkende aanwezigheid in overleg met hun leidinggevende afgesproken wordt.
 • De spreekuren van Assist Verzuim zijn telefonisch of via Teams, tenzij dit niet mogelijk is.
 • Wie op kantoor werkt, zoekt indien mogelijk een werkplek op waar je alleen kan zitten.

Afstand houden, handen wassen, mondkapjes

 • Binnen dragen we weer een mondkapje wanneer je je verplaatst. Mondkapjes worden door DCW verstrekt.
 • Houd onderling 1,5 meter afstand. Indien nodig kunnen er wisselende pauzetijden ingevoerd worden. Dit zal per unit verschillen.
 • Bij binnenkomst moeten medewerkers hun handen wassen.
 • Bij de receptie is er de mogelijkheid om bij binnenkomst handen te ontsmetten.


Evenementen

 • Er zijn geen groepsactiviteiten onder werktijd. De sportactiviteiten in het kader van DI, Bewegen op de werkvloer en kerstvieringen kunnen daarom helaas niet doorgaan. Ook niet op een externe locatie. Wel kan er met het uitdelen van de kerstpakketten gekeken worden naar een passend alternatief. Wil je iets organiseren? Volg dan de geldende regels. Iets lekkers kan nog steeds: bijvoorbeeld chocomel of lekkers in zakjes.
 • Werken en leren gaat door. Daarom gaan opleidingen voor de doelgroep (Swoesj, taallessen) door, op 1,5 meter afstand van elkaar.

Wat te doen bij klachten of corona?

 • Heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen door de GGD. Bij een negatieve testuitslag mag je weer naar het werk.
 • Het MT werkt nog aan de mogelijkheid tot het verstrekken van zelftesten, zodat medewerkers zich  preventief kunnen testen als men dit wilt.
 • Heeft een medewerker Corona? Geef dit dan door aan Nienke Luttikhuis.
 • Heeft een huisgenoot corona? Dan gaan alle andere huisgenoten in quarantaine. Na 5 dagen moeten zij zich laten testen. Hier vind je nog een kort overzicht van wat te doen bij klachten en corona: Kort overzicht coronamaatregelen | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl
 • Er is een Handleiding coronatest in beeld, handig voor diegenen die niet makkelijk lezen. De handleiding brengt elke stap in beeld.

Corona-update (per 8 november 2021)

Corona-update (per 28 juni 2021)

Vanaf maandag 28 juni geldt:
• Het dragen van mondkapjes is niet meer verplicht, op voorwaarde dat je 1,5 meter afstand van elkaar kan houden;
• Daar waar je géén 1,5 meter afstand kan houden (bijvoorbeeld bij het geven van uitleg), is het dragen van een mondkapje nog wél verplicht;
• De rest van de maatregelen blijft in tact (1,5 meter afstand houden, vaak handen wassen, thuis blijven bij klachten).

Corona-update (per 14 juni 2021)

Versoepelingen medewerkers de Brug (per 14 juni)
• De frontoffice zal weer 2 dagdelen in de week bemensd zijn aan de Spoordijkstraat. Langsgaan kan alleen op afspraak om zo wachtenden te voorkomen.
• Er is elke dag 1 personeelsadviseur aanwezig als ondersteuning voor de leidinggevenden.
• Bedrijfsmaatschappelijk werk is fysiek aanwezig waar noodzakelijk of wanneer het beter voor de medewerker is.
• Nieuwe mensen die in coronatijd gestart zijn mogen in overleg met hun leidinggevende 1 dagdeel in de week op kantoor aanwezig zijn.
• Mensen met specifieke afspraken met hun leidinggevende vanwege persoonlijke omstandigheden of bijvoorbeeld re-integratie kunnen (conform afspraak) gedeeltelijk op kantoor werkzaam zijn.

Versoepelingen extern bezoek (per 14 juni)
• Extern bezoek is weer toegestaan met een maximum van 4 personen per bezoek. Daarbij blijven we uiteraard rekening houden met de basis regels.

Vakantieplannen naar risicogebied?
Wil je op vakantie naar een risicogebied? Lees dan eerst even deze informatie.

Nieuwe afspraken (per 25 januari 2021)

Corona-afspraken (per 13 januari 2021)

Voor de komende tijd geldt:

 • Op de Spoordijkstraat werken we met een bezetting van 50%. Op de Kwekerij blijft de bezetting 100%. Dit heeft te maken met de grotere ruimte, waardoor medewerkers op 1,5 meter van elkaar kunnen werken.
 • Heb jij of een medewerker klachten? Laat je testen bij de GGD. Een online afspraak gaat vaak sneller en bespaart een vraaggesprek. Willen jullie dit aanbevelen bij de medewerkers en waar nodig hierbij helpen?
 • Iedereen die thuis kan werken werkt tot 9 februari thuis. Medewerkers met (kleine) kinderen maken met hun leidinggevende en collega’s maatwerkafspraken om de balans werk-privé goed te kunnen regelen.
 • Er vinden tot en met 9 februari geen fysieke bijeenkomsten meer plaats op locatie (Spoordijkstraat en Kwekerij) met interne of externe partijen. Voor noodzakelijke bijeenkomsten kan een uitzondering gemaakt worden. Het MT beoordeelt daarbij of de bijeenkomst noodzakelijk is.

Tips voor goede balans
Thuiswerken is duidelijk anders dan op locatie werken. Om ervoor te zorgen dat je goed de balans tussen werk en privé houdt zijn hier wat tips. Een andere tip is een app die helpt bij het vergroten van positiviteit en veerkracht. Deze vind je op de website van de UT.

Corona-afspraken (per 15 december 2020)

 • Lopende productieorders worden voor 19 december afgemaakt.
 • Vanaf maandag 21 december zijn er geen productieactiviteiten meer dit jaar, ook niet bij de kwekerij.
 • Zou je op 21, 22 of 23 december nog werken, dan mag je nu thuis blijven.
 • Had je al vakantie genomen in de week van 21 december, dan gaat dit gaat gewoon door.
 • Iedereen die thuis kan werken (vooral de collega’s op kantoor) werkt tot 19 januari thuis.

Kerstactiviteiten

 • Helaas gaan alle geplande kerstactiviteiten op de units niet door.
 • Werk je deze week? Dan krijg je je kerstpakket deze week mee. Ben je deze week thuis? Dan krijg je je kerstpakket thuis.

Afspraken voor begin 2021

 • Op 4 en 5 januari zijn er nog geen productieactiviteiten. Je blijft dan betaald thuis. Je leidinggevende belt je om te horen hoe het met je gaat.
 • Vanaf woensdag 6 januari gaan we op kleine schaal weer van start. Je hoort van je leidinggevende of je kunt werken of dat je nog even moet wachten.
 • Vanaf 11 januari gaan we weer werken zoals we afgelopen weken deden: met minder mensen op de unit. Je hoort van je leidinggevende wanneer je op het werk wordt verwacht. Hoef je door deze maatregel niet te werken? Dan mag je betaald thuisblijven. Je moet dan wel bereikbaar zijn én je kunt gevraagd worden om te komen werken als dat nodig is voor het werk.

Wel of niet naar werk?

Voel je je niet lekker en vraag je je af of je naar het werk moet gaan? Of moet je huisgenoot in quarantaine en weet je niet wat jij moet doen? Kijk dan hier .

Nieuwe maatregelen (per 15 oktober)

 • Bij de units Textiel, de Loods, de Overslag en de Werf gaan we met minder mensen op de unit werken. Dit gaat in op maandag 19 oktober. Je hoort van je leidinggevende wanneer je op het werk wordt verwacht. Hoef je door deze maatregel niet te werken? Dan mag je betaald thuisblijven. Je moet dan wel bereikbaar zijn én je kunt gevraagd worden om te komen werken als dat nodig is voor het werk.
 • Bij de Kwekerij kunnen alle medewerkers blijven werken door de aanwezige ruimte daar. Bij de Haven kunnen ook alle medewerkers blijven werken. De collega’s van de Brug werken zoveel mogelijk thuis achter de computer.
 • Vanaf 15 oktober hebben we binnen DCW een mondkapjesplicht. Je doet binnen de gebouwen van DCW altijd een mondkapje op, behalve:
  – Wanneer je op de werkplek zit en je 1,5 m afstand kunt houden tot je collega’s;
  – Bij het eten en drinken in de pauzes. Ga daarbij wel zitten.
  Voor nu krijg je 1 wegwerpmondkapje per dag van DCW. In de komende weken krijg je een aantal stoffen, herbruikbare mondkapjes van ons. Je mag natuurlijk ook je eigen mondkapje meenemen.

Bestaande maatregelen blijven ook

 • Heb je corona-klachten? Blijf thuis. Als je klachten hebt, maar verder niet ziek bent dan melden wij je niet ziek. We vinden het fijn als je je dan ook laat testen, zoals al vele collega’s van DCW hebben gedaan. Zodra je klachten over zijn, kun je gewoon weer komen werken.
 • Iedereen blijft zoveel mogelijk op zijn/haar eigen afdeling. Op de afdeling zijn looproutes gemaakt. Alle werkplekken zijn op 1,5 meter afstand van elkaar. Niet iedereen heeft tegelijk pauze.
 • We hebben twee nieuwe corona-coaches aangenomen. Zij helpen ons met het volgen van alle regels.
 • Elke unit heeft bij de buitendeur een handen-was-unit, zodat voor binnenkomst je je handen kunt wassen. Binnen het gebouw aan de Spoordijkstraat gebruiken we al een paar maanden extra verse buitenlucht voor de ventilatie.

Wat kun je zelf doen?

Heb je vragen?
Bespreek je vraag gerust met je leidinggevende. Het is heel begrijpelijk als je vragen hebt, omdat door corona alles anders is.

Wij hopen dat we ook de tweede coronagolf goed met elkaar doorkomen. Blijf gezond en laten we vooral ook met elkaar proberen te genieten van wat er allemaal nog wél kan.